Sagan dobicykloval v 12. etape na skvelom treťom mieste

12.07.2013 Celý región

Tours 11. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v 12. etape na prestížnych pretekoch Tour de France tretie miesto. Pre jazdca tímu Cannondale je to šieste pódiové umiestnenie na tohtoročnom podujatí a zároveň si upevnil líderskú pozíciu v bodovacej súťaži o zelený dres. Sagan bol v doterajšom priebehu TdF raz prvý, trikrát druhý a teraz zaznamenal druhé tretie miesto.

12. etapu vyhral Marcel Kittel

Víťazom štvrtkovej etapy, ktorá viedla z Fougeresu do Toursu a merala 218 km, sa stal časom 4:49:49 h Nemec Marcel Kittel. V záverečnom špurte triumfoval pred druhým Markom Cavendishom. "Som veľmi šťastný. Je to bláznivé, že mám tri víťazstvá. Je to však odraz kvalitnej a perfektnej práce tímu Argos-Shimano, ktorý potvrdzuje, že je na Tour výborne zložený a pripravený. Neskutočne si užívam tieto víťazstvá," tešil sa Kittel zo svojho tretieho triumfu na tohtoročnej Tour. Žltý dres pre lídra celkového poradia si udržal Brit Chris Froome pred španielskym jazdcom Alejandrom Valverdem.

Saganovi v celkovom poradí patrí 68. priečka, v bodovacej súťaži má 307 bodov a pred Cavendishom vedie o 96. "Dnes to veru nebol dojazd celkom pre mňa, znova prišlo veľa jazdcov do cieľa, čo vždy zaváňa nepríjemným pádom. Kittel si vybojoval tretie víťazstvo a podľa mňa je momentálne najsilnejším špurtérom. Zajtrajšia etapa bude podobná, je potrebné ju prežiť, znova bodovať a potom to už v kopcoch bude určite iné," skonštatoval Sagan prostredníctvom mediálneho manažéra Jozefa Korbela. Druhého slovenského zástupcu Petra Velitsa klasifikovali vo štvrtok na 56. mieste so stratou jednej minúty na víťaza, celkovo je na 50 pozícii.

Do prvého úniku štvrtkovej etapy sa dostala pätica jazdcov po 3,5 kilometroch. Od pelotónu sa odčlenili Francesco Gavazzi (Astana), Romain Sicard (Euskaltel), Manuele Mori (Lampre), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) a Anthony Delaplace (Europcar). Vedúci cyklisti nasadili vysoké tempo a svoj náskok neustále zvyšovali. Po 30. kilometri vedenie predstavovalo už 7:20 min, po asi prvej hodine etapy zaostával balík jazdcov o 8:45 min. Pelotón, v ktorom sa nachádzali aj slovenskí cyklisti Peter Sagan a Peter Velits, zatiaľ jazdil pokojným tempom a šetril sily na záverečné kilometre.

Problémy aj v 12. etape

Ani v 12. etape sa účastníkom pretekov nevyhli menšie problémy. Do kolízie sa dostal Alexandre Geniez aj Blel Kadri, technické problémy postretli Nacera Bouhanniho(FDJ). Na čele hlavného balíka sa o tempo sa starali striedavo jazdci z tímov Sky, Lotto-Belisol a Omega Pharma-Quick Step. Prvý väčší súboj cyklistov prišiel 50 km pred cieľom na rýchlostnej prémii. Do boja o body sa z balíka podľa predpokladov zapojili Cavendish, Sagan a Greipel. Slovenského cyklistu ale na pravej strane zavrel Boeckmans a nakoniec obsadil 8. miesto, vďaka čomu si pripísal osem bodov. Sicard, ktorý dovtedy jazdili v líderskej päťke, po rýchlostnej prémii nestačil udržať tempo a hlavné pole ho pohltilo. Z pôvodnej päťčlenej vedúcej skupinky jazdil necelých 13 km pred cieľovou páskou na čele iba Flecha, aj on sa však po čase zaradil do pelotónu. Dva a pol kilometra pred cieľom poznačil preteky ešte hromadný pád, ktorému sa Sagan tesne vyhol. O víťazovi 12. etapy opäť rozhodol až záverečný špurt, v ktorom mal najviac síl Nemec Kittel.

Výsledky 12. etapa (Fougeres - Tours, 218 km):

1. Marcel Kittel (Nem./Argos) 4:49:49 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit./Omega Pharma - Quick-Step), 3. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 5. Roberto Ferrari (Tal./Lampre), 6. Daryl Impey (JAR/Orica), 7. Jose Joaquin Rojas (Šp./Movistar), 8. Yohann Gene (Fr./Europcar), 9. Juan Jose Lobato (Šp./Euskaltel), 10. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R) - všetci rovnaký čas ako víťaz...56. Peter VELITS (SR/ Omega Pharma - Quick-Step) +1:00 min.

Priebežné poradie po 12. etape:

1. Chris Froome (V. Brit./Sky) 47:19:13, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:25, 3. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +3:37, 4. Alberto Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) +3:54, 5. Roman Kreuziger (ČR/Saxo - Tinkoff) +3:57, 6. Laurens ten Dam (Hol./Belkin) +4:10, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick-Step) +4:44, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +5:18, 9. Rui Costa (Portug./Movistar) +5:37, 10. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +5:39....50. P. VELITS + 37:40, 68. SAGAN +54:07

Bodovacia súťaž:

1. SAGAN 307, 2. Cavendish 211, 3. Greipel 195, 4. Kittel 177, 5. Kristoff 157, 6. Rojas 102
 

Vyberte región